Kuntoilija, suunnittele ehjä treenivuotesi

Elämme kesää parhaimmillaan, monelle se tarkoittaa lomailua ja arkirytmin muutoksia monella tapaa mikä on tosi hyvä juttu, jotta jaksaa taas paremmin sen arkisen menon monine aikatauluineen ja kiireineen. Kuitenkin rytmi on ihmiselle hyvästä, se tuo turvaa ja pitää huolen, että ”karavaani” pysyy liikkeessä ja aikataulussa, pieni sopiva paine tuo meistä yleensä parhaat puolet esiin ja silloin myös kuntoilu ja ateriarytmi pysyvät paremmin hallussa, kun on pieni pakko sovittaa ne järkevästi päivään ja viikkoon, muuten ne jäävät väliin.

Vaikka rutiinien rikkominen tietyssä määrin on hyvä ja suotavaa, toisinaan jonkinlainen runko varsinkin pidemmillä aikajaksoilla, esim viikkojen lomilla on hyvä olla. Pieni arjesta poikkeava rytminmuutos repsahtaa kuntoilijalla nimittäin erittäin helposti hallitsemattomaksi ja sitä menoa kun antaa mennä muutaman viikon saati pidempään, on olo niin henkisesti kuin fyysisesti melko matalalla ja arkeen palaaminen vaikeaa.

Urheilija on urheilija 24/7, jokaisena vuodenaikana, jouluna ja juhannuksena. Sitä hetkeä varten kun ollaan kisasuorituksessa ja kisakaudella tehdään työtä kaikki muu aika vuodesta peruskuntokausineen, kisaan valmistautuvine kausineen ja kisakaudesta palauttavine kausineen, lajista riippumatta samalla idealla, tähtäin on yleensä ainakin vähintään vuoden päässä ja kuukaudet sitä ennen suunnitellaan ja syklitetään sitä hetkeä silmällä pitäen.

Samaa ajattelua olisi mielestäni hyvä käyttää ihan jokaisen kuntoilijankin, tähtäin olisi aina siinä, että saa ehjän vuoden kuntoilua toteutettua, ilman viikkojen tai jopa kuukausien taukoja ja kontrollin kadottamista ruokailutavoissa ja mahdollisesti myös juomistavoissa.

On hyvä suunnitella viikkotavoite kuntoilussa sellaiselle tasolle, että se on mahdollista toteuttaa viikosta toiseen säännöllisenä, silloin saadaan ehjiä kuukausia ja näistä taas syntyy ehjiä vuosia. Useimmiten vähemmän on enemmän eli vaikka lyhyempiä hetkiä, mutta usein viikossa tai 2-3 hyvin tehtyä harjoitusta viikossa useamman huonosti tehdyn tai peräti tekemättä jäävien sijaan, jos näin saadaan pidettyä aikataulullisesti viikot säännöllisinä.
Kun liikunta pysyy viikosta ja kuukaudesta toiseen elämässä mukana myös muut elämäntavat ovat helpompia pitää hallussa ja niitä tulee ihan huomaamatta petrattuakin ainakin pikkuhiljaa, kun kunto ja itseluottamus kasvavat.

Kun pohja on vahva eivät satunnaiset juhlahetket ja lomakaudet katkaise totaalisesti rytmiä vaan juhlahetki on juhlahetki, sitten tekee mieli jo palata taas hyvältä tuntuvaan arkeen sillä siitä tulee hyvä olo kunhan sen mittasuhteet on juuri itselle oikeat;
Sopivassa suhteessa ja itselle mieleistä liikuntaa, vuodenaikojen tuomia sesonkilajeja kannattaa käyttää hyväksi jos niistä nauttii niin vuoteen mahtuu vaihtelua.
Näin kesällä vaihtoehtoja on paljon; mm erilaiset pallopelit, vesiliikunta, suppailu, melonta, köysikiipeilyradat, ulkokuntosalit, muut ulkoliikuntapaikat, luonnossa vaellus, polkujuoksu, maastopyöräily, pyöräily, rullaluistelu, rullahiihto, suunnistus, porrastreenit….. Yleensä urheilukentille saa mennä päiväsaikaan harrastamaan ainakin henkilökunnan ollessa paikalla. Kannattaa olla yhteydessä oman paikkakunnan liikuntatoimistoon ja kysyä. Välineitä voi saada hyvinkin lainaan. Jos itsestä ei ole yksin lähtijäksi kannattaa perustaa facebook-ryhmä tai whatsapp-ryhmä, jossa sovitaan yhteisiä treenejä ja aina on sen verran porukkaa lähdössä että joku vetää mukaansa vaikka kaikki eivät yhtaikaa joka kerta pääsisikään mukaan.

Kuitenkin on hyvä pyrkiä monipuolisuuteen ympäri vuoden, jos taas otamme vertailuun urheilijat, ohjelmassa on paljon myös palauttavaa harjoittelua, kehonhuoltoa, tukilihastreeniä ja muuta oheistreeniä jotta pystytään treenamaan viikkotasolla tarpeeksi paljon ja tekemään kovat treenit sekä lajinomaiset tekniikkatreenit mahdollisimman kovaa ja tarkasti.
Sillä kuten talonrakennuksessakin, urheilussa ja kuntoilussa pohjan tekemiseen vaaditaan eniten töitä, vaikka se ei ole ehkä niin näyttävää ja näkyvää ulospäin.

Jos sinulle käy vuodesta toiseen niin että painat kaasu pohjassa kuntosalilla, lenkkipolulla ja jumpissa joka syyskuu ja tammikuu sekä elät terveellisesti mutta muut kuukaudet liikunta on harvempaa tai jopa olematonta ja elämäntavoissa muutenkin olisi toivomisen varaa etkä ole tyytyväinen itseesi älä päästä itseäsi liian helpolla ja anna sen vain tapahtua vaan suunnittele miten olisi realistista tehdä toisin, nin että syyskuusta syyskuuhun elämässä olisi säännöllistä liikuntaa ja terveelliset elämäntavat ja ennenkaikkea; olisit tyytyväinen itseesi.

Heidi Ilomäki


Kirjoittaja: Heidi Ilomäki

Heidi Ilomäki on kahden pojan äiti ja liikunta-alan yrittäjä Sastamalasta. Teen työtä liikunnan, ihmisten hyvinvoinnin ja ravitsemuksen parissa – ja rakastan sitä! Lue lisää Heidistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *