Naisen hormonaalisten muutosten vaikutus tavoitteelliseen treeniin

Hormonaaliset muutokset vaikuttavat naisen elimistössä kokonaisvaltaisesti läpi elämän, alkaen varhaisteinivuosista jatkuen mahdollisiin raskautumisiin ja jatkuen edelleen vaihdevuosien eri jaksoihin ja tässä vaiheessa estrogeenin eritys vähenee ja lopulta hiipuu kokonaan. Tämä luonnollinen naisen elämänkaareen kuuluva asia ei jätä välistä myöskään paljon treenaamaan tottuneita naisia.

Luonnolliset muutokset vaikuttavat väistämättä myös treeniin ja treenistä saatavaan vasteeseen, tosin erot ovat hyvin yksilöllisiä; toisilla vaikutuksia ei juurikaan huomaa ja toisilla hormonaaliset muutokset vaikuttavat erittäin laajamittaisesti niin fyysisessä, psyykkisessä kuin sosiaalisessakin toimintakyvyssä. Yleensä nämä ilmenevät väsymyksenä, palautumattomuutena, ruokahalun muutoksina, huonovointisuutena ja unettomuuutena.
Yhdessä nämä tekijät johtavat usein riittämättömyyden tunteeseen ja itsestä voi olla vaikea saada irti sitä mihin on tottunut, tämä heijastuu ennenpitkää myös treeneistä saataviin tuloksiin ja niiden nousujohteisuuteen joka olisi tietysti toivottavaa.

Ja tässäpä tullaan siihen; onko hormonaalisten muutosten vaiheissa pystyttävä samanlailla siihen mihin on tottunut? Tarkoittamatta sitä että kovatehoinen harjoittelu tulisi lopettaa, päinvastoin, kovaa voidaan mennä edelleen ja moni nainen kokee olevansa elämänsä kunnossa juuri ikäluokassa 40 + ja onkin sitä ja ovat upeita!

Tämä voi myös kääntyä toisilla eduksi; estrogeenia muodostuu mm. testosteronista, näitä naishormoneja ja mieshormoneja on siis sekä miehillä että naisilla luontaisesti kehossa ja kuuluukin olla. Naisilla enemmistö estrogeenia ja vähemmistö testosteronia, miehillä suhde toisinpäin. Voimaharjoittelu kiihdyttää kehon omaa testosteronituotantoa, joka on yksi lihaskasvua kiihdyttävistä tekijöistä, näin voi ollakin että vaihdevuosien kynnyksellä olevien naisten lihaskasvu jopa kiihtyy tai ainakin lihaserottuvuus paranee, tämä toki vaatii treenitaustaa ja sitä että ravintopuoli on ollut ja on kunnossa ja optimaalinen kehitykseen.

Voimaharjoittelu hidastaa mm. luu- ja lihaskatoa, joka kiihtyy mitä vanhemmaksi tullaan sekä vaikuttaa edullisesti insuliini- ja rasva-aineenvaihduntaan, joten rautaa tankoon ja prässiin vaan. Mitään ei tarvitse eikä saisikaan jättää pois, ainoastaan pohtia sisältöä, jos tarvetta on.

Rytmitys ja oman kehon kuuntelu tulee entistä tärkeämpään asemaan. Voi olla, että keho tarvitsee hieman enemmän palautumista ja huoltavaa rauhoittavaa treeniä, jotta mieli ja elimistö on herkempi aistimaan mitä kropassa todella tapahtuu ja mitä se vaatii.
Näinollen kovat treenit pystytään tekemään niin kovalla tasolla kuin tarve vaatii ja saavutetaan superkompensaatio mitä suuremmalla todennäköisyydellä.

Naisten valmennukseen erikoistunut valmentaja ymmärtää juuri näitä eroja ja miten ne on hyvä ottaa huomioon. Kun nainen itse ymmärtää mistä on kyse, hän saa monille muutoksille selityksen ja parhaassa tapauksessa antaa itselleen rauhan mennä vaiheen läpi ja saada treeneistä ehkä jopa entistä enemmän irti kuin ennen. Kovatehoiset harjoitukset ja superkompensaatio toteutuvat suuremmalla todennäköisyydellä unohtamatta monipuolista terveyttä ja tavoitetta tukevaa ravintoa ja terveitä elämäntapoja, kokonaisuus ratkaisee.

Heidi Ilomäki

Kirjoittaja: Heidi Ilomäki

Heidi Ilomäki on kahden pojan äiti ja liikunta-alan yrittäjä Sastamalasta. Teen työtä liikunnan, ihmisten hyvinvoinnin ja ravitsemuksen parissa – ja rakastan sitä! Lue lisää Heidistä.

Minulla on alkamassa aiheeseen ja naisten valmennukseen liittyviä projekteja Tampereella, joten kannattaa seurata nettisivujen ilmoittelua www.heidiilomaki.fi

Laita Instagramissa seurantaan #ptheidiilomaki

Facebookissa: PT Heidi Ilomäki

Lue myös:

1 Comment

  1. Jari Rampa sanoo:

    Taas mahtavan hyvä kirjoitus. On hienoa olla sinunlaisesi osaajan valmennettava. Tuo tietotaito ja sen hyödyntäminen valmennettavan kulloisenkin osaamisen, elämäntilanteen, henkisen ja fyysisen kunnon huomioiden on tuottanut kohdallani hyvää tulosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *