Alle 30 euron älyvaa’at testissä: Xiaomi ja Huawei

Kaupallinen yhteistyö. Artikkeli on julkaistu alunperin Luurinetin sivuilla.

Xiaomin ja Huawein edulliset älyvaa’at mittaavat monipuolisesti kehonkoostumusta. Lue tuotevertailun tulokset.

Älyvaaka ei ilmoita pelkkää painoa, vaan se mittaa kehonkoostumusta monipuolisesti. Tyylikkäät Xiaomi Mi Smart Scale 2 ja Huawei Body Fat Scale -älyvaa’at mittaavat 150 kg asti, minkä lisäksi ne myös laskevat rasvaprosentin ja painoindeksin. Huawei mittaa näiden lisäksi seitsemää muuta kehonkoostumusta kuvaavaa arvoa.

Ulkoasultaan kauniin valkoisissa ja eleettömän tyylikkäissä vaaoissa on piilotettu LED-näyttö, joka aktivoituu automaattisesti, kun vaa’alle astuu. Xiaomin näytössä on valontunnistin, joka säätää näytön kirkkautta ympäristön valoisuuden mukaan. Vaa’at toimivat AAA-paristoilla. Ne eivät sisälly myyntipakkaukseen.

Vaa’at ja niihin liittyvät sovellukset ovat helppokäyttöisiä ja selkeitä. Sovellukset ovat ilmaisia. Ne ovat yhteensopivia Android- ja iOS-käyttöjärjestelmien kanssa. Vaa’at yhdistyvät puhelimeen langattomasti Bluetooth-yhteydellä ja kaikki mittaustulokset siirtyvät automaattisesti puhelinsovellukseen.

On tärkeää asettaa vaaka tasaiselle alustalle ja seisoa sen keskellä molemmin jaloin kevyessä vaatetuksessa, jotta saadaan oikea mittaustulos. Punnitus kannattaa tehdä joka päivä samoihin aikoihin. Paino vaihtelee jonkin verran päivän aikana, joten kun mittaus suoritetaan aina samaan aikaan ja samantyyppisissä olosuhteissa, saadaan todellisuutta vastaava kuva painon kehityksestä. Vaa’at toimivat hyvänä apuna kokonaisvaltaisessa kehon hyvinvoinnin ylläpitämisessä.

Xiaomi älyvaaka ja sen kännykkäappi
Kuva: Xiaomi Mi Fit -sovellus, taustalla Xiaomi Mi Smart Scale 2 -älyvaaka

Xiaomi Mi Smart Scale 2 -älyvaaka ja Mi Fit -sovellus

Vaaka on heti valmis käyttöön, kun olet asettanut paristot laitteeseen. Tarkemmat analyysit saat käyttöösi, kun lataat suomenkielisen Mi Fit -sovelluksen omasta sovelluskaupastasi. Uusimman version sovelluksesta löytää myös skannaamalla pakkauksen mukana tulevassa ohjelehtisessä olevan QR-koodin. Sovellus pyytää luomaan Mi Fit -profiilin. Profiiliin merkataan käyttäjän perustietoja kuten pituus ja paino. Kun patterit ja sovellus on asennettu, pitää vaaka ja puhelin vielä yhdistää toisiinsa. Puhelimen Bluetooth-yhteyden ja GPS:n täytyy olla päällä, jotta yhdistäminen onnistuu. Seiso vaa’alla hetki, niin se yhdistyy puhelimeen automaattisesti.

Vaakaan voi tallentaa 16 käyttäjäprofiilia, joten sitä voi käyttää koko perhe, joukkue tai vaikka kuntoiluryhmä. Vaaka tunnistaa jokaisen käyttäjän. Sillä voi seurata myös vauvan kasvua. Paina sovelluksen etusivulta kohdasta Paino ja avautuneen sivun alalaidasta Punnitse vauva. Astu vaa’alle lapsi sylissäsi ja se laskee automaattisesti vauvan painon. Ihmisten lisäksi vaa’alla voi punnita tavaroita. Tämä on hyödyllistä esimerkiksi silloin, kun olet lähdössä matkalle lentokoneella ja matkatavarat täytyy punnita. Vaa’an mittaustarkkuus on 50 g. Vaaka on erittäin herkkä, joten sillä pystyy punnitsemaan kevyitäkin esineitä.

Mi Smart Scale 2:lla voit testata myös tasapainosi. Painamalla Mi Fit -sovelluksen etusivulta kohdasta Näytä lisää pääset sivulle, johon on listattu erilaisia tietoja. Paina kohdasta Tasapaino ja avautuvan sivun alalaidasta Mittaa, niin pääset testaamaan tasapainoasi. Astu vaa’alle yhdellä jalalla ja seiso siinä silmät kiinni niin kauan kuin pystyt. Vaaka mittaa kuluneen ajan. Sovellus arvioi suoritukset ja piirtää niistä kaavion, joka näyttää suoritusten myötä tapahtuneen kehityksen.

Profiili-välilehdestä voit asettaa itsellesi tavoitepainon ja aktiivisuustavoitteen. Maailman terveysjärjestö suosittelee päivittäistä liikuntaa noin 8000 askeleen verran. Tavoitteen voi toki asettaa oman tasonsa mukaisesti joko matalammaksi tai korkeammaksi ja sitä voi myös muuttaa milloin tahansa. Sovellus näyttää kätevästi heti etusivulla päivittäisen askelmäärätavoitteen edistymisen sekä pitkäaikaisemman seurannan toteutuneista askelmääristä.

Lenkkeillessäsi sovellus seuraa nopeuttasi, lenkkiin käyttämääsi aikaa ja kulkemaasi matkaa. Voit valita joko kävelyn, juoksun tai pyöräilyn. Sitten vain napauta GO ja treeni voi alkaa. Kun harjoitus on päättynyt, voit tarkastella käyttämääsi aikaa, keskimääräistä vauhtiasi sekä poltettujen kaloreiden määrää. Sovellus myös piirtää reittisi ja näyttää, minkälaista nopeutta olet kulkenut missäkin lenkin vaiheessa. Voit yhdistää sovellukseen muitakin älylaitteita, kuten aktiivisuusrannekkeen, joiden avulla voit tarkastella sykettäsi, kehosi koostumusta sekä seurata untasi.

Huawein älyvaaka ja sen appi
Kuva: Huawei Body Fat Scale -älyvaaka ja sen appi

Huawei Body Fat Scale -älyvaaka ja -sovellus

Huawein vaa’an saa käyttöön helposti laittamalla paristot laitteeseen ja lataamalla Huawei Body Fat Scale -sovellus omasta sovelluskaupasta. Kyseinen sovellus on saatavana vain englanninkielisenä. Laita Bluetooth-yhteys päälle puhelimestasi. Sijaintitietojasi tämä sovellus ei tarvitse. Yhdistä laitteet pitämällä sovellus auki ja painamalla tasaisella alustalla olevaa vaakaa kevyesti kolmen sekunnin ajan. Seuraavaksi sovellukseen täytetään tiedot käyttäjän sukupuolesta, syntymäajasta ja pituudesta. Tämän jälkeen vaaka on valmis käyttöön. Kun vaa’an käyttö lopetetaan, sitä ei tarvitse sammuttaa erikseen, vaan se menee automaattisesti Standby-tilaan. Se myös katkaisee Bluetooth-yhteyden, jos sitä ei ole hetkeen käytetty.

Myös Huawein vaa’alla useampi ihminen voi seurata terveyttään. Siihen voi tehdä profiilin enintään 10 henkilölle. Vaaka tunnistaa sille astuneen käyttäjän automaattisesti. Profiileja voi lisätä ja poistaa menemällä asetuksiin rattaan kuvasta ja painamalla Users. Asetuksista voi muutenkin hallita profiileja. Sieltä löytyy esimerkiksi muistutustoiminto, jolla voit asettaa vaa’an muistuttamaan sinua punnituksesta. Vaaka alkaa piipata haluamaasi kellonaikaan ja hiljenee, kun punnitus on suoritettu. Muistutuksen voi laittaa soimaan vain tiettyinä päivinä tai vaikka joka päivä.

Mittaus suoritetaan astumalla paljain jaloin keskelle vaakaa. Mittaustulos vilkkuu vaa’an näytöllä kolme kertaa, kun punnitus on valmis. Jos haluat mitata muutkin arvot, älä astu pois vaa’alta, vaan seiso paikoillasi. Vaa’an näytöllä alkaa rullata neliöitä ja niiden jälkeen ilmestyvä luku on rasvaprosenttisi. Mittaus on valmis, kun näytöllä vilkkuu vuorotellen paino ja rasvaprosentti. Huawei Body Fat Scale -sovelluksen etusivulta näet nämä mittaustulokset ja niiden lisäksi painoindeksin, arvion päivittäisestä perus energiankulutuksesta, sisäelinten rasvan, lihasmassan, luumassan, proteiinit ja nesteprosentin.

Kun olet kerran suorittanut punnituksen niin sanotusti online, eli sovelluksen ollessa päällä, voit jatkossa punnita itsesi myös offlinessa. Vaaka siis mittaa painosi ja rasvaprosenttisi, vaikka sitä ei olisi sillä hetkellä yhdistetty sovellukseen. Tiedot siirtyvät automaattisesti sovellukseen, kun laitteet seuraavan kerran yhdistetään toisiinsa.

Body Fat Scale -sovelluksesta voi tarkastella painon, rasvaprosentin ja lihasmassan kehitystä päivä, viikko, kuukausi tai vuositasolla. Nämä tiedot löytyvät Trends-välilehdeltä. Sovellus piirtää mittaustuloksista kaaviot, joista näkee helposti kertavilkaisulla, mihin suuntaan kehitys on menossa. Jos tavoitteena on painonpudotus, sovellukseen voi asettaa tavoitepainon. Tämä onnistuu painamalla ensin oikeassa ylänurkassa olevaa ratasta ja sieltä Targetweight. Etusivulle ilmestyy lukema, kuinka monta kiloa pitää laihduttaa, jotta tavoitepaino saavutetaan. Etusivulla näkyy myös lista kolmesta viimeisestä mittaustuloksesta sekä tarkemmat tiedot viimeisimmästä mittauksesta. Napauttamalla kutakin mittaustulosta saat tarkemman kuvauksen siitä, mitä kyseinen arvo oikeastaan tarkoittaa ja miten se vaikuttaa terveyteesi.

Älyvaakavertailu: Xiaomi ja Huawei

Älyvaaka motivoi ja auttaa tulosten seurannassa ja kehonkoostumuksen kehittymisen seurannassa

Sekä Xiaomi Mi Smart Scale 2 että Huawei Body Fat Scale ja niihin liittyvät mobiilisovellukset ovat helppokäyttöisiä ja selkeitä. Kun laitteet on kerran yhdistetty toisiinsa ja niihin on luotu käyttäjäprofiilit, on käyttö jatkossa helppoa ja nopeaa. Mi Fit -sovelluksen käyttöä helpottaa myös se, että sovellus on suomenkielinen.

Molemmat vaa’at sopivat hyvin painoaan tarkkailevalle, sillä ne mittaavat painon ja rasvaprosentin ja sovellus kertoo painoindeksin. Huawein vaaka mittaa monipuolisesti erilaisia arvoja, joten se auttaa käyttäjää seuraamaan terveyttään kokonaisvaltaisesti. Esimerkiksi kuntosalitreenejä harrastava voi seurata, miten treenit vaikuttavat lihasmassaan ja muuhun kehonkoostumukseen. Xiaomin vaaka ja Mi Fit -sovellus voisivat sopia hyvin etenkin lenkkeilyä tai pyöräilyä harrastavalle. Askelmäärätavoitetta ja muita harrastukseen liittyviä lukuja pystyy tarkkailemaan kätevästi heti sovelluksen etusivulta ja sovellus antaa mielenkiintoista tietoa tehdyistä harjoituksista.

Lukujen ja kaavioiden näkeminen voi motivoida käyttäjää etenemään määrätietoisesti kohti tavoitettaan, oli se sitten rasvaprosentin pienentäminen, päivittäinen lenkkeily tai nykyisen kunnon ylläpitäminen. Muiden ihmisten tuki auttaa jaksamaan. Siksi onkin hyvä, että vaakoihin mahtuu samanaikaisesti useampi käyttäjäprofiili. Xiaomin vaakaan liittyvään Mi Fit -sovellukseen on myös mahdollista lisätä kavereita, jolloin pääsee näkemään heidänkin aktiivisuutensa ja unitietonsa.

Mitä tällainen älyvaaka maksaa?

Älyvaakojen hinnat ovat pudonneet viime vuosien aikana rajusti samalla, kun vaakojen ominaisuudet ovat kehittyneet entistä paremmiksi. Tätä kirjoittaessa tuotteiden hinnat ovat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *