Tyypillinen ajatus kehonhuollosta on, että venytellään ja mahdollisesti mietitään hengityksen suuntaamista venytyksessä. Monet ymmärtävät rentoutumisen merkityksen venytyksen aikana, ja siten huolehtivat palautumisesta sekä ennen että jälkeen venyttelyn.

Hyvää ja tarpeellista kehon huoltoa edellä mainittu onkin. Kuitenkin fakta on se, että kehon rasituksen ollessa riittävän kovaa, venyttely ei tuo tarpeeksi helpotusta, jolloin moni hakeutuu hierojalle tai kehoa muutoin manuaalisesti manipuloivien, kuten kiropraktikon tai osteopaatin käsittelyyn. Se onkin tärkeää, mutta sen lisäksi on tärkeää tunnistaa erilaiset apukeinot, jotka tukevat omaa treeniä.

Tässä tekstissä haluaisin tuoda esiin niitä muita ulottuvuuksia, joilla omaa oloa voi helpottaa akuutissa tilanteessa, sekä toisaalta ennalta ehkäistä joitakin vaivoja. Olen oppinut suurimman osan hierojilta tai muilta kehon huoltoon perehtyneiltä ammattilaisilta. Näitä lempeitä kikkoja voit helposti testata kotioloissa.

Jännittyneet hartiat

Osalle ihmisiä on tyypillistä vetää hartioita korvia kohden jännitystä kokiessaan, ja vielä yleisempää tämä on talvella, kun suojaudumme kylmää vastaan tai värjöttelemme ulkona viimassa. Lisäksi esimerkiksi lasten kanniskelu, painavien kassien kantaminen ym. vaikuttaa. Heikko lapatuki yleensä yhdistyy tähän vaivaan. Yksi helpotuskeino hartioille, on antaa rentouden ja suuntaamisen kautta viestiä keholle, että ylimääräisestä jännityksestä voi päästää irti. Sen sijaan, että venytellään, otetaan avuksi villatumput. Toimi seuraavalla tavalla:

Rullaa omat lapasesi kumpikin tiiviksi rullaksi. Laita rullat kainaloihin. Tämä on viesti hartioille hakeutua leveämpään ja rennompaan asentoon, kun lapaset tavallaan kannattelevat kainaloista hartioiden linjoja.

lapaset kainaloissa

Voit käydä istumaan hetkeksi, kävellä tai seistä. Anna harjoitukselle aikaa ainakin 5 minuuttia. Tärkeää on, että kädet roikkuvat vapaasti, jolloin hartiat saavat rauhassa laskeutua. Annettuasi aikaa keholle näin, ota rullat pois ja tunnustele oloa.

Alkava niskakramppi

Tiedät varmaan sen tunteen, kun elämässä on kiirettä ja nouset sängystä huonosti nukutun yön jälkeen, keität ehkä kahvia ja teet sen jonkin äkillisen liikkeen, jolloin jo ennestään kireä niska-hartiaseutu heittää krampin päälle? Sitten yrität ehkä venytellä sitä, pyöritellä hartioita ja tehdä kaiken mahdollisen, että olo helpottuisi. Kuitenkin venytys ja liike olisi ollut parempi vaihtoehto edellisenä iltana, reilusti ennen akuuttia vaivaa.

kirjoja

On kuitenkin jotain mitä voit tehdä. Hae niskan alle sopivan paksuinen kirja, tai pari. Tähän voit pyytää jonkun arvioimaan sopivan korkeuden, jos olet epävarma. Hartioiden tulisi olla rennosti lattialla, ja nenän pääsi suoraan kattoa kohti. Kirjapinon korkeuden tulisi perustua niskan luonnolliseen notkoon. Jos olet esimerkiksi kovin lyhyt kaulainen tai niskasi on suora, käytä litteää kirjaa. Toisaalta, jos omaat esimerkiksi ns. ämmänkyhmyn, ja pääsi on etualalla suhteessa vartaloon, etsi riittävän korkea tuki. Huomioi myös kaulan lihakset, niiden tulisi olla rennot.

niskan rentoutus

Käy sitten makaamaan selin lattialle, halutessasi maton päälle, ja laita kirjasi pään alle. Tuo jalat koukkuun, niin että saat myös alaselän rennoksi. Voit myös antaa polvien nojata toisiaan vasten, jos reidet muutoin jännittyvät. Asennossa saa olla täysin rennosti, ja mitä enemmän voit vain rentouttaa lihaksiasi, esimerkiksi hengitellen ja ajatellen suuntaavasi hengitystä kiristyneisiin kohtiin, sitä tehokkaampaa tästä saat.

niskakrampin estäminen rentoutuksella

Sopivan ajan kuluttua, nouse varovaisesti ylös. Vaiva ei välttämättä täysin helpotu, ja saattaa vaatia toistoja, mutta harjoite on hyvä ennalta ehkäisemään pahempaa tilannetta. Ja joskus oikein ajoitettuna tämä keino on toiminut niinkin, että kramppi ei ole iskenyt! Kuuntele kehoasi 😊

Narskuttelu

Stressaantuneena, niskojen kireydestä tai vain tavan vuoksi, hampaiden öinen narskuttelu kuluttaa kiillettä ja lisäksi saattaa jäädä tavaksi, vaikka stressannut asia olisi poistunut. Näppärä keino, jota voit kokeilla tavan muuttamiseksi, on laittaa viinipullon korkki hampaiden väliin hetkeksi. Anna sen olla noin 3-5 minuutin ajan, ennen nukkumaan menoa. Tämä rentouttaa leuan ja poskien lihaksia. Toista temppua joitakin iltoja, noin viikon ajan, ja saatat huomata, että aamuinen kireys leukaperissä helpottuu.

Lempeyttä kehon kireyksiin toivottelee,

Hannakaisa

Kirjoittaja:

Hannakaisa Hautamäki on tanssija ja pilatesohjaaja.

Boho Pilates Hannakaisa Hautamäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *