Pystysoutu levytangolla

Pystysoutu harjoittaa olkapäitä, hauiksia ja epäkäslihaksia. Pystysoudun voi tehdä taljalla, käsipainoilla tai levytangolla. Ainakin itse suosin enemmän tässä liikkeessä levytankoa tai taljaa, koska niillä on jotenkin luontevampi saada tehtyä liike oikealla liikeradalla. Mutta varmaan makuasia, kokeilemalla löytyy itselle paras variaatio. Pystysoutu on raskas liike ja pienet lihakset on töissä, joten valitse pienet painot. Tässä liikkeessä liian isot painot lisäävät loukkaantumisriskiä. Jos liike on sinulle on uusi, niin on paras, että lähdet harjoittelemaan liikettä aluksi ihan pelkällä tangolla.

Kapealla vai leveällä otteella?

Pystysoutu rasittaa vähän eri lihaksia riippuen tekeekö sen kapealla vai leveällä otteella. Monet kuntosaliohjaajat eivät suosittele liikkeen tekemistä kapealla otteella, koska siinä on riski, että se voi aiheuttaa hartioiden jänteiden kulumista ilman, että edes huomaat koko asiaa. Loukkaantumisriski pienenee merkittävästi, jos lämmittelet kunnolla ennen liikkeen tekemistä, teet liikkeen leveällä otteella, suht pienillä painoilla ja oikealla tekniikalla. Ja se oikea tekniikka seuraavaksi:

Liikkeen suoritustapa:

  • Ota tangosta hartioita leveämpi tai kapeampi ote, riippuen teetkö leveällä vai kapealla otteella.
  • Seiso hyvässä ryhdissä keskivartalo tiukkana.
  • Nosta (souda) tanko rintakehän korkeudelle siten, että kyynärpäät nousevat kohtisuoraan ylöspäin. Hengitä ulos samalla kun nostat. Ranteet rentoina. Ajatus olkapäissä. Älä nosta tankoa hartialinjaa ylemmäs, vaan jätä se hieman sen alapuolelle.
  • Pysäytä tanko hetkeksi yläasentoon. Laske vaikka kahteen, jotta saat kunnon pysäytyksen.
  • Hengitä sisään samalla, kun lasket tangon hallitusti takaisin lähtöasentoon. Huom, tanko lasketaan, ei tiputeta. Eli tee töitä jarrutellaksesi tankoa alaspäin mennessä.
  • HUOM! Tanko liikkuu kokoajan lähellä vartaloa!
  • Katso, että vartalo pysyy pystyssä, hartiat takana ja rinta röyhistettynä koko liikkeen suorituksen ajan.

Video liikkeen suorituksesta:

Katso vielä videolta liikkeen suoritustapa:

Katso myös:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *