Pari vuotta sitten yksi unelmani toteutui ja pääsin asumaan järven rannalle. Aika äkkiä tuli toive saada oma soutuvene. Sellaista alettiin sitten metsästämään. Käytettyjäkin olisi ollut tarjolla, mutta halusimme meidän tarpeisiimme sopivan ja varmuudella kunnossa olevan veneen, eikä uuteen soutuveneeseen panostus ole lopulta kovin iso investointi. Toki merkkejä ja malleja löytyy useita ja hintahaitarikin venyy.

Kotimainen Kaisla 470 soutuvene

Lopulta päädyimme tilaamaan Kaisla 470 soutuveneen, joka on monen suomalaisen suosikki. Veneen leveys sekä korkea köli pitävät huolen siitä, että vene on vakaa. Veneen soutuominaisuudet ovat erinomaiset, ja veneen vakaus mahdollistaa turvallisen käytön vaikkapa verkkoja kokiessa. Me emme kalastele, joten siihen minulla ei ole omakohtaista kokemusta. Venettä on joka tapauksessa kehuttu kokoluokkansa parhaaksi myös kalastuspuuhissa. Itse soutelussa vene on sopivan kevyt ja sillä on helppo rantautua.

Valittu soutuvene osoittautui toimivaksi niin minulle, kuin minua paljon isokoisemmalle miehelleni. Aika äkkiä huomasimme myös sen, miten hyvä treenimuoto soutaminen onkaan. Teemme molemmat päätetyötä, jolla on pidemmän päälle haitallisia vaikutuksia kehoomme, ellemme pidä siitä huolta. Päätetyöskentelyssä istumme useita tunteja koneen äärellä. Pää ja hartiat painuvat eteenpäin puristaen samalla rintakehää lyttyyn ja selkä menee köyryyn.

Soutamisessa koko keho joutuu tekemään töitä. Suurin hyöty kohdistuu lapaluun ja hartioiden alueelle, mutta soutaminen on erinomaista treeniä myös vatsa- ja selkälihaksille. Unohtamatta jalkoja, jotka tekevät työtä joka vedolla. Jaloilla on pantava vastaan, jotta saat kunnon vedon tehtyä ja pysyt penkillä hyvässä asennossa. Pääkin pysyy ylhäällä, koska joudut tarkastamaan suuntaa soutaessa.

soutelu on kivaa treeniä

Treeni, rusketus ja mielen virkistys samassa paketissa

Parasta soutamisessa on ollut ihastella Suomen kaunista kesää, järvimaisemaa ja alkusyksyn ruskaa. Soutelukausi voi kestää useita kuukausia. Mieli rauhoittuu ja rentoutuu ja samalla tulee kuin huomaamatta tehtyä hyvä fyysinen treeni samalla rusketusta keräten. Olemme enemmän kuin tyytyväisiä sijoittaessamme soutuveneeseen.

Soutuveneen rahoitus

Me teimme sellaisen virheen, että ostimme oman veneen kaupan tarjoamalla rahoituksella, jossa oli melko kallis korko, pitkälti toistakymmentä prosenttia. Mikäli haaveilet omasta veneestä tai soutulaitteesta, eikä sinulla ole sitä varaa suoraan hankkia, kannattaa veneen rahoitus kilpailuttaa ensin. Nordic Bankin lainavertailu auttaa löytämään edullisimman rahoitusvaihtoehdon joustavasti ja nopeasti. Lainahakemuksen täyttää netissä muutamassa minuutissa ja Nordic Bank välittää hakemuksen 27 pankille ja rahoitusyhtiölle. Vakuuksia ja takaajia ei tarvita. Luottotiedot täytyy olla kunnossa ja säännölliset tulot on myös lainan saamisen edellytys. Hakemuksen lähettämisen jälkeen lainatarjouksia alkaa tulla jo muutamassa minuutissa sähköpostiin ja niistä on helppo valita edullisin. Laina allekirjoitetaan netissä verkkopankkitunnuksilla ja rahat tulevat sen jälkeen tilille jopa saman päivän aikana. Eli tällaisen pienen ylimääräisen kierroksen tekemällä voi soutuveneen rahoituskuluissa helposti säästää tuntuvan summan rahaa.

Soutulaitteella talvikausi

Koska innostuimme soutamisesta järvellä, päätimme hankkia talveksi myös soutulaitteen kotiimme. Soutulaitteessa on se hyöty veneeseen verrattuna, että se on vakaa alusta ja sääolosuhteet eivät vaikuta soutamiseen. Myöskään kaikki kestävyyttä kasvattavat lajit eivät sovi kaikille, muun muassa juokseminen (etenkin kovalla alustalla) voi rasittaa niveliä ikävästi. Soutulaitteella saat tasaisen kestävyystreenin ja hyvät vaikutukset sydämeen, verisuoniin ja keuhkoihin ovat samat. Kestävyyttä edistävät treenimuodot parantavat myös veren rasva -ja sokeritasapainoa.

Soutaminen on tehokas koko kehon treeni

Myös soutulaitteessa treeni kohdistuu koko kehoon, mutta oikealla tekniikalla soutulaitteella soudettaessa liike lähtee 65–75 % jaloista, jolloin treeni kohdistuu erinomaisesti jalkoihin ja pakaroihin. Myös soutulaitteita on useanmallisia, me päädyimme FitNord Oceans 300 malliin, koska se on tukeva ja sopii myös pitkälle miehelle ja laitteessa on erinomainen soututuntuma. Lisäksi hyvänä bonuksena tässä mallissa on tablettiteline. Laitteen saa pystyasentoon säilytystä varten ja siinä on pyörät alla liikuttelua varten. Parasta jos soutulaitteita voi käydä itse kokeilemassa ja vertaillen valita itselleen sopivimman mallin.

Soutulaitteella voit tehdä pitkiä peruskestävyysharjoituksia, jotka kuluttavat paljon kaloreita ja polttavat rasvaa. Sen lisäksi soutaminen sopii erinomaisesti alkulämmittelyyn tai loppuveryttelyyn kevyellä ja tasaisella tahdilla soudettaessa. Myös intervallitreenaamiseen soutaminen on mainio väline, esimerkiksi 20 sekuntia kovatehoista soutua ja sen jälkeen 10 sekunnin tauko. Toistat tätä 20 kertaa, niin saat 10 minuutissa erinomaisen tehotreenin. Katso myös Punttis.comin 20 minuutin HIIT-treeni soutulaitteella.

Soutulaite ja soutaminen siis kehittävät kehon hallintaa, voimaa ja kestävyyttä. Soutaminen on kaikista tehokkain aerobinen harjoitusmuoto. Millään muulla laitteella et saa koko kehoon kohdistuvaa treeniä, siksi soutulaite ja soutuvene ovat erinomaisia kuntoiluvälineitä. Tässä vielä FitNord soutulaitteiden esittelyvideo. Ei muuta kuin soutelemaan ja kunto kasvaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *